Senaste inläggen

Av Rickard Lundquist - 25 januari 2008 12:58

Efter dessa galna jogging månader så började sakta något slags rop efter muskler och manlighet väckas i min svultna kropp. Någon månad eller 2 med fortsatt lite lugnare jogging efter att gymnasiet hade börjat så gick jag för första gången med skakande ben till det gamla hederliga gymet Kalmar atletklubb, en tyngdlyftningsklubb med ett slitet och spartanskt "allmänt" styrketräningsrum. Maskiner från tidigt 80 tal men en massa skrot.


Det var nu jag lärde mej att det finns ett pris att köra hård konditionsträning samtidigt som man inte äter som man ska, jag var lika svag som en kombination av en 11a årig skolflicka och en ökenråtta vilket gjorde det hela till en ganska pinsam historia. Jag lärde mej snabbt att bara själva 20kgs skivstången kunde vara nog så tung oavsett vad man skulle träna...


Dock blev det en del styrketräning under de närmaste åren, en del muskler byggdes, lite starkare blev man och efter hand så blev det en hel del fett också. För har man inte koll på kosten när man styrketränar så är det nog så lätt att dra en kebabpizza eller 2 efter passet.

Någon gång här under gymnasiet gick jag och körde mitt första pass på kalmar boxar klubb också vilket kommer att få betydelse senare...

Nu körde jag ju absolut inte tung styrketräning konsekvent utan som de flesta andra hade jag perioder då jag körde jätte tungt och perioder då man inte tränade alls. På den tiden hade jag knappt tillgång till internet och den information en självlärd yngling kunde få kom från tidningarna med muskulösa män, först bodybuilding och kraftsport (b&k) sen muscle and fitness och sist det som kom att bli favoriten FLEX. Det var bodybuilding det handlade om, enorma steroidmonster körde jättevikter och alla träningsrutiner var "splittade" dvs att optimalt körde man varje kroppsdel 1 gång i veckan och tränade 2 timmar 5 dar i veckan på gymmet.

Då passade sig en flytt till ett mer vanligt gym sig bra nämligen Malkars i kalmar. Fanns massa maskiner som såg fina ut och var faktiskt ett helt okej gym. Prislappen gick dock från 400kr från ett år på Kalmar AK till 2500 för ett år på Malkars.


På den tiden var man lite förskrämd när man hörde talas om kreatin, man var osäker på skillnaden på detta och proteinpulver och allt som var kosttillskott var naturligtvis samma sak som anabola steroider. Så när min träningskompis "Svenne" bekände lite pinsamt att han tagit kreatin gick jag runt helt förstummad över att min kompis hade tagit steroider...;)

Det man visste var dock hur toaletten på gymmet luktade när någon varit där och bajsat, det var bland den grövsta toalett lukt jag någonsin kännt, vi döpte snabbt detta fenomen till "kreatin-mage", hade vi vetat vad det handlat om borde vi nog döpt det till "billigt-proteinpulver-mage" istället.


Som nämnt gick träningen i perioder och mitt sista "seriösa" ryck i gymmet när jag fortfarande läste bodybuilding tidningarna och hade dessa som inspiration och källa till kunskap, var när jag var runt 21-22. Det var något år när jag och min träningskompis körde stenhårt 4-5 dagar i veckan. Massa tonfisk blev det, vi la 400 kr på ett tränings vhs-band med Ronnie Coleman och sen gick vi runt och muttrade "liiightweeights babiiiii" när vi skulle köra marklyft med 120kg (till skillnad från 300kg som den goda Coleman körde). Det var fortfarande tacksamt med en pizza eller en gyrostallrik efter passet så runt slutet av den träningsperioden så vägde jag 90kg och såg åtminstone stor och stark ut, även fast jag från ett bodybuilding perspektiv var långt ifrån "rippad".

Efter att ha skadat axeln ganska svårt så släppte jag träningen helt och det som gick från 90kg när man tränade blev 120kg när man åt lika mycket utan att träna. Det sjuka var att eftersom fettet kom så gradvis var det svårt för mig att inse att jag såg tjockare ut än när jag vägde 90...


Hursomhelst kom en uppenbarelse om detta till slut och detta var ungefär i samma tid då jag blev fruktansvärt biten av kampsport...

ANNONS
Av Rickard Lundquist - 25 januari 2008 12:28

Här tänker jag ge en mer utförlig beskrivning av min träningshistoria och målsättning.


När jag var en liten pojk så var jag en ganska klumpig liten individ, mina försök med sporter var inte så lyckade och jag var ganska blyg så aktiviteter som leka med leksaker inomhus och senare tv och dataspel verkade alltid mer lockande, vilket med en smak för sötsaker gärna ger en lite rundare fysik...;)

Det var inte förän jag hade klurat ut att flickor var ganska trevligt som jag kom på att träning kunde vara en bra sak.

Mina första riktiga äventyr med träning kom när jag var 15 år och runda 75kg tung, det var sommarlovet mellan högstadiet och gymnasiet, massa motivation fanns men inte så mycket kunskap. För mej då var träning = jogging och en massa jogging blev det, jag och en kompis cycklade upp till ett nära motionsspår och sprang runt 2km banan, först var det en fruktansvärd pärs för min stackars kropp, det var inte alls kul att känna "mans-tuttarna" skaka när man joggade och min övertygelse var att det bästa man kunde göra var att springa varje dag en eller 2 gånger om dagen.

Kände jag mej riktigt ambitiös blev det lite armhävningar och situps mitt på dagen mellan joggingpassen och att äta så lite som möjligt gjorde deffinitivt att vågen rörde sig neråt snabbare... Allt eftersom veckorna gick så blev träningsvärken i vaderna enklare att hantera och 2km blev 4-5km istället. När jag började på gymnasiet 2 månader senare hade 75 mulliga kilon förvandlats till 60kg med väldigt lite fett, något som jag även började inse var att det var en fysik helt utan muskler också...


ANNONS
Av Rickard Lundquist - 25 januari 2008 12:04

Som namnet på bloggen säger så tänkte jag fokusera min första blogg någonsin på att fungera som en dagbok över min väg från att vara i dålig form till att bli i bra form. Det är ju trots allt nytt år och som många andra så har jag gjort ett nyårslöfte till mej själv...


Bloggen kommer förmodligen att redovisa olika saker jag tränar för att komma i form, kommer möjligen redovisa saker jag äter eller hur jag ändrar min kost, den kommer definitivt att redovisa mina viktförändringar och ha bilder till detta när jag får möjlighet att ta bilder som jag kan föra över till datorn.

Vidare kommer jag att flumma ut i mina personliga tankar om träning och kost.


Lite mer om mej då, mitt namn är Rickard och just nu är jag 26 år. Jag pluggar på till att bli lärare och just nu har jag börjat studera religion.

Jag bor tillsammans med min sambo Carin samt våra två hundar Kiira och Gimli i Kalmar. Kiira är en 2 år gammal Dobberman tik och Gimli är en liten Amstaff valp på 5 månader, båda hundarna är stora personligheter.

Vidare kan dom förmodligen vara till hjälp även för att komma i form eftersom Kiira ger mej en snyting rätt över näsan så fort hon tycker jag har sovit för länge från hennes morgonlångpromenad (hon försöker ge fin tass men hennes tassar väger säkert 20kg), vidare så är inte den lilla krabaten "helt" rumsren än så vid minsta tecken på att han springer runt oroad så gäller det att snabbt dra på sig ytterkläderna och springa ner 3 våningar, kissa honom och upp 3 våningar igen...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se