Senaste inläggen

Av Rickard Lundquist - 26 januari 2008 15:30

Man kan tycka att "grepp" borde vara något ganska enkelt, hur svårt är det att greppa något...?


I själva verket finns det 4a typer av funktion som man brukar räkna till grepp:


Crush - Pinch - Support - Wrist


I alla typerna av grepp kommer handens och underarmens grepp att arbeta, i vissa greppövningar kommer även resten av kroppen att arbeta hårt, viss träning på en av de fyra typerna -kan- göra de andra typerna starkare också.

Dock för optimal träning, hälsa och funktion bör man lägga in någon träning för alla 4a huvudtyperna av grepp. Här kommer en översikt vad de olika typerna har för funktion:


Crush är inte så förvånande när man "krossar" något. Det tydligaste exemplet är när svärfar försöker krossa din hand när ni skakar hand för att markera sin plats som alfa hane. Det är rent "crush" grepp. Det är bara fingrarna som arbetar för att stänga handen i det här greppet.

--En underkategori till crush är dess motsats "extension", att öppna fingrarna istället, det är relevant att sätta det i samband med crush grepp för dels kommer för svag extensions styrka att begränsa styrkeutvecklingen i ditt grepp, dels är det ett säkert sätt att få smärta att ha ett starkt crush grepp och svag extensions grepp. Kroppen mår inte bra av obalans.


Pinch är när man "pinchar" något -mellan- tumme och fingrarna. Ta och testa att forma en klo med handen där tummen är ena delen och fingrarna den andra delen av klon, nyp på detta sättet runt ett föremål och lyft det, då förstår ni vad pinch grepp handlar om. Pinch är relevant för det tränar till skillnad från crush grepp även tummen vilket är en viktig faktor i ett funktionabelt grepp.


Support är helt enkelt att ha en tung vikt i sina händer och hålla det så för en längre tid. Exempelvis om ni någonsin har kört ett tungt marklyft där det varit svårt att hålla i stången genom hela rörelsen så är det ett svagt support grepp som varit problemet.


Wrist handlar om handleds styrka, det handlar om att med hjälp av handledens och underarmarnas muskler kunna manipulera handens rörelser.

Klassisk "underarms träning" som skivstångs wrist curls eller "reverse wrist curl" är bra exempel på handleds/wrist träning.


Nu när ni är orienterade om -vad- man ska träna för ett balanserat och hälsosamt grepp ska jag i senare poster förklara olika metoder att träna dessa saker.

ANNONS
Av Rickard Lundquist - 26 januari 2008 15:19

Jag postade den första videon i den här serien och då förklarade jag den märkliga titeln tillräckligt nogrant...

Den här filmen är lite mer utstuderad, lite tydligare och med en smula mer oväntat soundtrack.

MMA
ANNONS
Av Rickard Lundquist - 26 januari 2008 14:55

Videon ovan är intressant för den visar vad människokroppen är kapabel till. Nu bör jag kanske klargöra att för de allra flesta typer av atleter så anser jag inte att en fokus på extremt långa distanser är nyttigt, för mycket fokus på långdistans löppning har visat sig ha klart negativa effekter på styrka och explosivitet och dålig överföring till mer intensiva konditions sporter.


Det jag dock tror är för en atlet som försöker vara allround bör man med någorlunda regelbundet lägga in en runda på 10 kilometer för att testa sin tid. Det kan vara allt från varanan vecka till var 3e månad, så länge ens tid förbättras eller förblir den samma så är det bra och då får en aerobiska system tillräckligt med träning från den mer intensiva träning man gör.

För en "ren" styrke eller explosions atlet, eller om man snabbt vill lägga på sig muskelmassa är det förmodligen något man ska undvika och helt fokusera sig på kortare intensivare motionsformer.

Men om man bara vill vara allround, generellt redo för vad livet kastar mot en, eller om man bara vill vara "fit" då tror jag inte det är klokt att undvika att göra något som vi människor uppenbarligen är väldigt begåvade på att göra, vilket är tydligt i ovanstående film. Ifall vi har begåvats med förmågan att göra något så är det nog en klok strategi att göra det någorlunda ofta för optimal hälsa. Exakt hur långt och hur ofta bör dina egna målsätningar och intressen avgöra.Av Rickard Lundquist - 26 januari 2008 05:39

Jag låter ovanstående film prata för sig själv och konstaterar enbart snabbt att maximal styrka är bra oavsett vad man har för mål i livet. Man kan omöjligt bli för stark om man har ren rå styrka i hela sin kropp. Maximal styrka är absolut den fysiska kvallitet som hjälper flest andra fysiska kvalliteter och det är den fysiska kvallitet som gör mest för att hålla dig frisk och skadefri.

Se bara till att bygg balanserad och allsidig styrka!

Av Rickard Lundquist - 26 januari 2008 05:20

Brottning är ett utmärkt exempel på högst funktionell styrka, explosivitet och allround fitness. Själva brottnings träningarna är en brutal mix av muskeluthålighet, alla typer av kondition, ren rå styrka, grepp/nacke/core träning till förbanelse och -explosivitet-. Elit brottare är utan tvekan några av världens mest "fit" elitatleter.


Ovanstående video ger en rätt bra känsla för detta, samtidigt som den är både rå, vacker och underhållande.

Av Rickard Lundquist - 26 januari 2008 05:10

Haft en jobbig dag i skolan, regnar det ute, är du bara sugen på att sitta och äta chips i soffan idag, du vet att just idag borde du träna för att må bra men just idag orkar du inte.


Se videon ovan och se hur du känner efter. 

Av Rickard Lundquist - 26 januari 2008 04:41

Jag nämnde i tidigare poster att "relativ styrka" är något som intresserar mej att uppnå för året som kommer. Ifall man är obekant med begreppet så ger videon ovan en ganska god bild av vad det innebär i praktiken.


Det är helt enkelt att man är så stark som möjligt i förhållande till sin kroppsvikt, det kräver dessutom att en majoritet av ens styrketräning har varit fokuserad på styrka.


Det finns flera faktorer som påverkar ens relativa styrka. Några av dom viktigaste som man faktist kan påverka är:

-Ens centrala nervsystem. Oavsett hur stark man tror man är så är våra muskler kapabla att generera mycket mer styrka än vi tror, vi använder bara en liten del av våra musklers kapacitet och genom att effektivt träna vårt centrala nervsystem kan vi utnytja en mycket störe kapacitet av vår muskulatur. Har ni hört talas om en 40kgs mamma som lyft en brinnande bil för att rädda sin bebis så är det inte en skröna utan att chocken gjorde att hon kunde använda mycket mer av sin muskels kapacitet än hon normalt skulle kunnat. Det är även den största förklaringen till att tex tyngdlyftare i de lättaste viktklasserna som inte ser ut att ha så mycket muskler klarar av att lyfta väldigt tunga vikter, återigen ett hyper effektivt nervsystem.

Intressant fakta i sammanhanget är att den enda gången i ditt liv dina muskler opererar till hundra % är ifall du råkar hamna i elektriska stolen. Dock så slits ligament och senor sönder eftersom de inte klarar av denna styrka... Och så råkar man ju dö också...;)


-Typ av muskeltillväxt. Det finns två primära typer av muskeltillväxt med knepiga namn, det är myofibrilisk muskeltillväxt och sarkoplasmisk muskeltillväxt. För att göra det enkelt så innebär den första varianten att muskeln faktiskt blir starkare medans den andra typen innebär att det blir mer vätska i muskeln vilket gör att den blir större men inte starkare.

-All- muskeltillväxt innebär viss del av båda typerna, typen av ens träning kommer att påverka fördelningen av muskelmassa, i enkelhet hur mycket av muskeltillväxten som faktiskt gör dig starkare.


Dessa två första kategorier är enkla att förklara hur man ska bära sig åt för maximal relativ styrka. -Få repetitioner med tunga vikter!- Det tränar ditt nervsystem att bli effektivt samtidigt som det försäkrar att en stor andel av muskeltillväxten kommer vara av typen som gör dig stark!

Raka motsatsen är att träna som en typisk bodybuilding wannabe som pumpar upp sina muskler genom mellanhöga repetitioner med relativt lätta vikter, denna träning ifall det är huvudtypen man gör kommer garantera ett oeffektivt nervsystem som inte kan utnytja den potential musklerna har, en stor del muskeltillväxt av typen som inte ger ökad styrka samt låg relativ styrka vilket innebär svårigheter att göra simpla kroppsvikts styrkeövningar.


-Det finns fler än 3 saker som reglerar ens relativa styrka, tex fiberfördelning mellan långsamma och snabba muskelfibbrer, jag väljer dock att ta upp de 3 faktorer som är nyckeln till relativ styrka så den sista kategorin är fördelning fläsk till muskler och ens faktiska vikt.

Viktigast är en fördelning där det mesta är muskler och det minsta är fett, en låg fettprocent och en hög muskelprocent, detta är ganska uppenbart.

Men även ens totala vikt är viktigt för relativ styrka, speciellt i drillar som pullups, klättrings drillar, gymnastik, etc kan ett par för tunga ben göra att dessa övningar blir onödigt tunga att utföra. Även som fighter kan ett par onödigt tunga påkar göra att man hamnar i en viktklass som är högre än man önskar, därmed inte sagt att man inte ska träna ben...


Som nämnt är det oerhört viktigt i de flesta sporter med viktklasser att vara just relativt stark, kampsporterna är ett utmärkt exempel.

Av Rickard Lundquist - 26 januari 2008 03:44

Jag börjar närma mig 27 och i svaga stunder kan man tycka att man nästan börjar bli gammal. Ännu är det kanske lite löjligt men snart är man 30/35/40 innan man vet ordet av.


Då är det skönt med en kille som Randy Couture för att sätta saker i perspektiv. I klippet ovan är han 44 år gammal, han har precis vunnit tungvikts titeln i världens hårdaste fighting tävling UFC där han mötte en mycket yngre, betydligt längre och starkare motståndare i Tim Silvia.

Randy är många saker, alltid en gentleman, alltid en smart fighter, alltid beredd att arbeta hårdare än de som är yngre med bättre förutsättningar.


Inte nog med att Randy är nog inspirerande genom att han visar vad som är möjligt att fysiskt uppnå vid 44 års ålder i livet, rocky musiken i klippet är nämligen mycket lämpligt. Genom hela hans karriär har han nämligen varit en "underdog", killen som inte borde vinna men som kämpar 100 gånger hårdare just på grund av detta. Tidigt i sin karriär mötte han Vitor Belfort när Vitor var känd som "The Phenom", ett underbarn som körde igenom alla som ett svärd genom varmt smör. Randy ansågs inte kunna vinna men han inte bara vann utan han bröt mentalt ner Vitor så att han aldrig blev samma fighter igen senare.

Efter att han långt senare i sin karriär hade förlorat sin tungviktstitel mot 30kg tyngre atleter två matcher i rad gick han ner i lätt tungvikt. Här mötte han Chuck Lidell som besitter två väldigt tunga stenar till händer, som ansågs ostopbar, yngre och bättre medans Randy var slut.

Återigen när han inte borde vinna så bröt han ner favoriten rond efter rond och visade att brottaren kunde först besegra kickboxaren ståendes, för att senare brotta ner honom till marken och bryta ner honom tills han gav upp.


I matchen efter detta så mötte han Tito Ortiz "the huntington beach bad boy" som i vanlig ordning innan matchen hade snackat en ohyglig massa skit. I den här matchen gjorde han mma historia när gammlingen tog och gav den "stygga pojken" (det är ju hans smeknamn) ett bokstavligt kok smisk. Nej inte bildligen, bokstavligen sa jag...;) 


Inte heller ansåg han ha en chans mot Tim Sylvia, den oerhört långa tungviktaren när han gick upp i tungvikt igen vid 44 års ålder, hans senaste försök mot 30 kg tyngre atleter hade gått åt skogen och nu var han 4 år äldre dessutom, inte borde han ha en chans mot den hårtslående Sylvia. Han inte bara vann han slog ner honom och kastade runt den tyngre mannen i fem 5 minuters ronder, total domination.


Trots detta ansågs han inte kunna vinna mot en ung, stark och hungrig tungviktare som precis hade gett fenomenala kickboxaren Mirko Crocop en dos av sin egen medicin, en förödande vänster fot i huvudet i förra årets läskigaste knock. Gonzaga var ung, hungrig och ett fenomen inom både brasse jujutsu och mma. Inte bara vann Coutore, han gick flera ronder med en bruten arm efter en spark och han knäckte dessutom den yngre mannens näsben innan han återigen tokdominerade en galet talangfull 28 åring.

Efter detta räckte det inte att vara here på täppan i världens största kampsports organisation UFC utan ifall han inte fick möta den som kunde utmana om titeln världens -egentligen- bästa tungviktare, det ryska snällt leende monstret Fedor Emelianenko, då var inte pengarna och statusen som mästare i UFC värt något. När matchen inte gick att ordna inom UFC så har Randy brutits sig ut ur UFC, han är tvungen att försvara sig själv i domstol från UFCs advokater och allt detta för att vid 45 års ålder (det kommer han ha hunnit bli när han möter Fedor) bevisa att han är världens mest dominanta kampsportare.


Hur man än vänder och vrider på saken kan man inte undgå att bli inspirerad av en sån man, oavsett vilka fysiska mål man har i livet.

MMA
Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se