Direktlänk till inlägg 16 februari 2008

"The 100 (120) pound club"

Av Rickard Lundquist - 16 februari 2008 19:23

Matt Hughes som ni ser i filmen är en mma fighter i 75kg klassen som är känd för sin styrka. Nu handlar det naturligtvis inte bara om att han är stark utan att han tekniskt kan använda sin styrka för att dominera sina motståndare. Känslan alla beskriver som tränar med Hughes är dock att han besiter styrka av en mycket störe man än hans viktklass avslöjar och det är inga tvivel om att hans styrka är en av de bidragande faktorerna i hur framgånsrik han varit som mästare i UFC under många år.


Man ska inte dra för stora växlar av den här filmen som att "ifall man kan lyfta vad han lyfter i filmen så är man lika stark som han"... Det är naturligtvis en löjlig tanke.

Dock är man ungefär i hans viktklass (60-80kg nånstans) så är det ett kul test i filmen för att se att ni "lite" hänger med toppen i er viktklass styrkemässigt.

Som synes är testet så enkelt det kan bli. ta först en hantel som väger 100 pounds, alltså en 45kgs hantel ungefär, från marken och på något sätt lås ut armen över huvudet, alla utföranden är tillåtna. Klarar ni det kan ni testa för 120 pounds klubben som Hughes även klarade, alltså en 55kg hantel ungefär.


Olika stilar ni kan testa är:


1. Frivänd hanteln från golvet upp till axlarna, pressa den "strikt" upp på rak arm.

2. Frivänd hanteln till axeln, stötpressa upp den på rak arm. En stötpress är att ni böjer knäna och använder dom för att få fat på hanteln.

3. Frivänd hanteln till axeln, stöt sedan upp den på rak arm, en stöt är att ni först tar och börjar som i stötpressen med böjda ben, ta och börja skicka upp hanteln men så fort den börjar få fart så fortsätter ni att pressa den upp samtidigt som ni böjer benen och "hukar" er under hanteln. Med andra ord i den här varianten pressar ni er själva under hanteln istället för att pressa upp hanteln.

Den strikta pressen är "bara" muskelstyrka, stötpressen är en kombination av teknik och styrka där ni kan hantera mer vikt. Stöten är mest teknik och behärskar ni den så klarar ni ändå mer vikt.

För att fånga andan i det här testet så testa främst och pressa och stötpressa hantlarna, men lek gärna med stöten med...


4. Testa gärna och "ryck" hanteln från golvet eller knähöjd också...


Behöver ni googla termerna jag använder i den här posten kan ni även testa de engelska termerna:

Frivänd = Clean Press = Strict press Stötpress = push press stöt = jerk Ryck = snatch


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 22:06

Från Defrancos gym...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:39

En off-topic post men en viktig sån, alla som kan tänkas ha blivit påverkade av medias "pitbull"/kamphunds hysteri tycker jag ska se den lilla filmen ovan. Min personliga erfarenhet är att Pitbulls, American staffordshire terriers, Staffordshire Bull...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:19

Intressant film!

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 20:06

Under är en länk till John Berardis artikel "7 habits of highly effective nutritional programs" : http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/7habits.htm (klistra in länken i webläsaren)   Det är en välskriven artikel så är ni hemma på engelska så ...

Av Rickard Lundquist - 16 februari 2008 21:22

Fortsätning på förra filmen...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se