Direktlänk till inlägg 3 februari 2008

Ben 3 - Jägarsits/wall squat

Av Rickard Lundquist - 3 februari 2008 03:10

Jäggarsits är en elak gammal "favorit" som nog är hatad av många. Så fort det ska vara lite "macho" träning där man vill få tuffa unga killar att snabbt bli ödmjuka så brukar jägarsitsen plockas fram.


Utförandet är tämligen enkelt på pappret men när man ser atleter utföra övningen eller när man själv gör den så är det inte lika lätt!


För den som aldrig kört övningen så är det en statisk knäböj där man sitter mot en vägg med benen i 90 graders vinkel.

Det viktigaste med utförandet är att man verkligen sitter i 90 grader vinkel med benen, inte högre, inte lägre. Övningen börjar när man är i 90 grader och slutar så fort man ändrar vinkeln.

De andra två saker man behöver tänka på är att ryggen är alltid pressad mot väggen samt händerna är -inte- placerade på benen, man kan med fördel hålla armarna rakt ut så får man något annat att tänka på än smärtan i benen.


En fördel ifall man kör övningen själv är att man kan satsa på att bygga upp övningen med perfekt utförande och undgå frestelsen med att fuska, dvs att glida upp lite längs väggen, se till att avbryt övningen när rätt ställning inte kan hållas längre, lägg all mental energi på att hålla rätt vinkel i benen och sträva efter perfektion i övningen, den ger betydligt mycket mer på detta sätt.

Övningen är dock en väldigt bra gruppträningsövning.


Ett litet trick som kan göra att övningen känns mer i benen är att ta en basketboll mellan låren och pressa aktivt in på den.

Den uppenbara progressionen för jäggarsitsen när man har blivit bra på den är en enbent jäggarsits där man lyfter det ena benet rakt fram även kallat för "wall pistol".


En strikt jäggarsits för en minut är ett bra ställe att ha som första mål, senare kan man bygga upp till några minuter. Personligen är jag tveksam till nyttan med att bygga upp jäggarsitsen mer än 3-5 minuter om man inte har speciella skäll och rekomenderar för de flesta atlteter att man avancerar till mer krävande varianter av jägarsitsen i detta läge.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 22:06

Från Defrancos gym...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:39

En off-topic post men en viktig sån, alla som kan tänkas ha blivit påverkade av medias "pitbull"/kamphunds hysteri tycker jag ska se den lilla filmen ovan. Min personliga erfarenhet är att Pitbulls, American staffordshire terriers, Staffordshire Bull...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:19

Intressant film!

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 20:06

Under är en länk till John Berardis artikel "7 habits of highly effective nutritional programs" : http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/7habits.htm (klistra in länken i webläsaren)   Det är en välskriven artikel så är ni hemma på engelska så ...

Av Rickard Lundquist - 16 februari 2008 21:22

Fortsätning på förra filmen...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se