Direktlänk till inlägg 1 februari 2008

Slägg conditioning

Av Rickard Lundquist - 1 februari 2008 22:40

Det jag menar med en slägga är en tvåhands arbetssläga. Vanligen anges vikten på dessa i "pounds" och enklaste släggan att hitta är i regel en 8 pounds slägga (3,6kg) men söker man lite kan man hitta upp mot 16-20 pounds släggor (7.2kg till 9kg).


Vi kommer i en annan post gå igenom handledsträning med släggor, så kallad levering och för detta syfte är en 8 pounds slägga utmärkt. För det vi ska gå igenom i denna posten där vi kommer att svinga en slägga för att bygga vår "conditioning" är en tyngre slägga i regel att föredra, 10-16 pounds brukar vara optimalt, själv hade jag turen att hitta en 14 pounds slägga på Jula som är perfekt för övningen. En bra sak med släggor är att det är en ganska billig investering, ofta slipper man undan med 200kr för ett redskap som kommer att hålla en livstid för det vi ska använda den till, en bra investering!


Det vi ska göra med släggan är att svinga den, i regel kommer vi att välja ett bildäck som mål att svinga den mot, så det är den andra saken du behöver skaffa dig, har du ett ställe där du kan förvara ditt däck som en trädgård tex så kan jag rekomendera ett lite större däck, ett traktor däck är fantastiskt, men även ett lite större jeepdäck kan fungera jättebra.

Om man inte har möjlighet att förvara däcket smidigt får man nöja sig med ett vanligt bildäck, på detta sätt tar man helt enkelt däcket på ena axeln och släggan i andra handen och vandrar/joggar bort till lämplig skogsglänta eller annan plats där man kan svinga loss ostört. Eftersom du inte ska köra med däcket går det att få däck gratis på en mängd ställen....

Om man använder bildäck kommer man att märka att det studsar lite när man slår på det, det är okej men lite distraherande och kan sänka tempot när man börjar bli i bättre form, då kan det vara ett alternativ att att förankra det på något sätt, som att tex gräva ner det i jorden. Yterligare en faktor är att det kommer bli ihopmossat när man slår på det, i regel om man varierar var man slår på däcket kommer det att "resa sig" igen. Kör man med ett större däck är dom här aspekterna inget man behöver bry sig om.


Nu hur man svingar däcket kan ni börja med att klistra in den här länken:

http://www.bodybuilding.com/fun/inmag10.htm

där släggsvingningens ädla konst beskrivs nogrant i en serie artiklar.

Kolla sedan in:

http://www.rosstraining.com/articles/sledge.html

..för en vidare genomgång av träningsformen. 

Sedan väljer ni den sving stil där ni står med ett ben framåt, ni håller med ett brett grepp och lyfter den bakom ena axeln sen svingar ni den explosivt framåt och låter den övre handen "glida" längs med handtaget medans det slår in i däcket. Har ni någonsin arbetat med en slägga så har ni en aning om den här typen av sving går till. Det ni dock bör göra är att vända på er ställning så att ni börjar med er ickedominanta sida vilket kommer att kännas konstigt, detta är dock nödvändigt för att undivka muskelobalanser och skador! Se sen till att ni alltid börjar med den svaga sidan och ser till att ni alltid arbetar minst lika mycket eller mer med er svagaste sida!

Ett exempel är ifall ni tex kör set om 25 set där ni bara kör med en sida, då kör ni först ett set med er svaga sida (vänster om ni är högerhänt), sen efter en kort vila kör ni 25 med er högra.

Eller har ni tex 60 repetitioner ni ska köra med 10 slag på varje sida, då börjar ni med er vänstra sida, på detta sätt ser ni till att den får arbeta minst lika många repetitioner som er starka.


I nästa post ska jag gå in på fördelarna med slägg svingning och lite olika varianter på hur man kan träna det.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 22:06

Från Defrancos gym...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:39

En off-topic post men en viktig sån, alla som kan tänkas ha blivit påverkade av medias "pitbull"/kamphunds hysteri tycker jag ska se den lilla filmen ovan. Min personliga erfarenhet är att Pitbulls, American staffordshire terriers, Staffordshire Bull...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:19

Intressant film!

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 20:06

Under är en länk till John Berardis artikel "7 habits of highly effective nutritional programs" : http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/7habits.htm (klistra in länken i webläsaren)   Det är en välskriven artikel så är ni hemma på engelska så ...

Av Rickard Lundquist - 16 februari 2008 21:22

Fortsätning på förra filmen...

Ovido - Quiz & Flashcards