Direktlänk till inlägg 30 januari 2008

Nacke 2 ...Kappmuskeln...

Av Rickard Lundquist - 30 januari 2008 14:30

En sak som man bör veta om man är intresserad av att få en stor stark nacke är att kappmuskeln (trapezius, trapz) är en muskel som börjar en bit ner på ryggen, går upp i dom stora köttiga musklerna på vardera sida av nacken och -fäster slutligen högt upp på nacken-.


Så för att göra sin nacke större så är det en klok ide att träna även sin kappmuskel tungt, kör ni på gymmet kör ni förhopningsvis redan en del övningar som tar hårt på kappmuskeln som marklyft tex.

Shrugs är annars det vanliga alternativet för specifik träning av denna muskel, oftast är den dynamiska explosiva varianten mer effektiv än strikta shrugs.


Om man inte har testat övningar som frivändningar (styrkefrivändningar, fulla vändningar, häng vändningar) och "high pulls" så har man inte testat dom övningar som förmodligen bygger störst kappmuskel av alla övningar. Själv har aldrig hur mycket shrugs jag än kört gett mej i närheten av samma träningsvärk i trapzen som när jag hade kört frivändningar för första gången, det var en elak paralyserande träningsvärk. Kapmuskeln växer helt enkelt bra på explosiva variationer där mycket vikt kan hanteras!


Ur en hälsosynpunkt kommer träning av kappmuskeln inte ge dig samma fördelar för nacken som ren nackträning, men nacken är en muskel som jag faktiskt ser vissa fördelar med att delvis träna för storlek även för en atlet, ju bredare nacken är ju bättre "bas" har ens huvud att vila på, det kommer göra att det blir svårare att bli knockad och svårare för ens motståndare att manipulera ditt huvud.


Underst 2 bilder av en kille som tränar -både- nacke och kappmusklerna. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 22:06

Från Defrancos gym...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:39

En off-topic post men en viktig sån, alla som kan tänkas ha blivit påverkade av medias "pitbull"/kamphunds hysteri tycker jag ska se den lilla filmen ovan. Min personliga erfarenhet är att Pitbulls, American staffordshire terriers, Staffordshire Bull...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:19

Intressant film!

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 20:06

Under är en länk till John Berardis artikel "7 habits of highly effective nutritional programs" : http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/7habits.htm (klistra in länken i webläsaren)   Det är en välskriven artikel så är ni hemma på engelska så ...

Av Rickard Lundquist - 16 februari 2008 21:22

Fortsätning på förra filmen...

Ovido - Quiz & Flashcards