Direktlänk till inlägg 29 januari 2008

Grepp 4 -support-

Av Rickard Lundquist - 29 januari 2008 20:44

Support är när man håller sig statiskt i en fast vinkel med greppet om något.


Utmärkta exempel är när man kör marklyft, kör stångrodd med dubbelt överhandsgrepp, håller sig i chinsräcket medans man kör pullups/chins, mm.


Det är uppenbarligen något som tränas om man kör ett varierat styrkeprogram på gymet med basövningar (naturligtvis då utan att använda straps som avlastar ens support grepp). Med andra ord kan det räcka långt med att bara köra sitt vanliga styrketräningsprogram om man kör styrketräning, man kan dock hamna i en situation där ens supportgrepp är en svag länk som håller tillbaka sin övriga träning, eller man vill bara bygga ett väldigt starkt support grepp, då kan det vara bra att ha en arsenal av övningar att tillgå!


En bra början kan vara att ifall man kör marklyft på gymmet köra sina uppvärmnings set med dubbelt överhands grepp istället för att köra mixat grepp, så fort man inte klarar vikten byter man till mixat, således kan man gratis få support grepps vinster utan att lägga till någon övrig träning.

Ett annat alternativ är att köra såkallade "barholds", ta en laddad stång från en ställning så man bara kan lyfta ut den, normalt kör man denna övning med dubbelt överhandsgrepp, när man har lyft ut stången står man helt enkelt och håller vikten så länge man kan innan greppet börjar ge upp, således kan man fokusera på sitt supportgrepp utan att behöva bry sej om dom andra aspekterna av marklyftet.

Ett annat enkelt alternativ är att köra "deadhangs" i chinsräcket, man tar helt enkelt och hänger med armarna utsträckta.


Mer specialiserad utrustning är att köpa såkallade "thick bars", antingen i hantel form eller skivstångsform. Dessa har störe omkrets än en vanlig stång vilket gör att ens supportgrepp får arbeta betydligt hårdare.

Vill man inte lägga pengar på detta och tränar hemma kan man använda silvertejp på vallfria skivstänger/hantlar och snabbt göra ett tjockare grepp som är svårare att greppa.

Använder man kettlebells så tränar man automatiskt med thickbars eftersom greppet på en kettlebell normalt är tjockt.

Fördelarna med thickbar träning är att även här kan man få greppträning "gratis" så länge det inte går ut över ens övriga träning (att man är tvungen att arbeta med en för lätt vikt). Silvertejps tricket går även att användas på ens chinsräck vilket kan förvandla denna till en "thickbar" också.


Det ultimata support grepps redskapet är annars en "rolling thunder" vilket är ett roterande mkt tjockt handtag som främst används för enhands marklyft men även kan användas för roddövningar och att köra chins från.

Det faktum att det roterar gör att det är mycket svårt att kontrollera och är ett mycket potent greppträningsredskap. Rolling thunder går att köpa på www.extremepower.com (under grepp) eller ironminds hemsida.


Slutligen är nog min favoritövning för support grepp så kallad "farmers walk" där man tar en tung vikt i handen och går med denna så långt man kan innan ens grepp ger upp. Detta är inte bara suverän greppträning (speciellt med thickbar hantlar) utan det är även en bra conditioning övning samt en suverän "finnisher" till vilket pass som helst.


Underst är först en bild av en rolling thunder, sen en film som visar ett exempel på att träna support styrka från ett chinsräcke. 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 22:06

Från Defrancos gym...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:39

En off-topic post men en viktig sån, alla som kan tänkas ha blivit påverkade av medias "pitbull"/kamphunds hysteri tycker jag ska se den lilla filmen ovan. Min personliga erfarenhet är att Pitbulls, American staffordshire terriers, Staffordshire Bull...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:19

Intressant film!

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 20:06

Under är en länk till John Berardis artikel "7 habits of highly effective nutritional programs" : http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/7habits.htm (klistra in länken i webläsaren)   Det är en välskriven artikel så är ni hemma på engelska så ...

Av Rickard Lundquist - 16 februari 2008 21:22

Fortsätning på förra filmen...

Ovido - Quiz & Flashcards