Direktlänk till inlägg 29 januari 2008

Armhävningar 2 - Anpassa standard armhävningen 1

Av Rickard Lundquist - 29 januari 2008 14:55

I förra posten konstaterade jag att 100 strikta armhävningar är ett värdigt mål som kommer att bygga uthålighet.

Dock ska man börja med att konstatera ifall man vill träna för att bli -starkare-, bygga muskler eller bli mer explosiv så är det inte rätt metod för detta, det faktum att högrepetitions träning bygger viss styrka betyder inte att det är effektiv träning för att uppnå detta.

Om man vänder på myntet å andra sidan så kan man konstatera att det inte finns något som säger att man inte kan göra 100 armhävningar och samtidigt ha starka press muskler. Det finns heller inte något som säger att uthålighet och styrka inte går att träna för samtidigt, i själva verket blir du starkare i dessa muskler så kommer din uthålighets träning med högrepetitions arbete bli betydligt enklare eftersom för varje repetition du gör kommer du att använda en mindre procent av din totala styrka, för någon som väger 90kg och kan bänkpressa 150kg så är det en väldigt liten del av den belastningen dom 50-70% av kroppsvikten som man grovt sett använder i en armhävning! Medans för den som väger lika mycket och bara tar 60kg i bänkpressen för en repetition kommer man ligga väldigt nära sin maxstyrke gräns och det kommer nästan bli omöjligt att bli uthålig i armhävningar om man inte blir starkare.


Här kan grova riktlinjer för vilka repetitions antal bygger vilka fysiska kvalliteter tjäna en plats:


1-10 (och speciellt 1-3) Styrka och explosivitet

5-20 effektivt för att bygga muskelmassa (och kanske speciellt runt 8-15)

20-100 och uppåt (och speciellt från 30 till 70) effektivt för att bygga uthålighet.


Med dessa väldigt grova riktlinjer som inte ska tas som en absolut sanning går det nu även att anpassa standard armhävningen för att uppfylla sina syften bättre. Jag går in på metoder för att göra detta i min näta post.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 22:06

Från Defrancos gym...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:39

En off-topic post men en viktig sån, alla som kan tänkas ha blivit påverkade av medias "pitbull"/kamphunds hysteri tycker jag ska se den lilla filmen ovan. Min personliga erfarenhet är att Pitbulls, American staffordshire terriers, Staffordshire Bull...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:19

Intressant film!

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 20:06

Under är en länk till John Berardis artikel "7 habits of highly effective nutritional programs" : http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/7habits.htm (klistra in länken i webläsaren)   Det är en välskriven artikel så är ni hemma på engelska så ...

Av Rickard Lundquist - 16 februari 2008 21:22

Fortsätning på förra filmen...

Ovido - Quiz & Flashcards