Direktlänk till inlägg 28 januari 2008

Grepp 2 -Crush-

Av Rickard Lundquist - 28 januari 2008 07:43

Efter att i förra grepp posten ha förklarat dom olika huvudtyperna av grepp tänkte jag här gå in djupare på träning av crush grepp.


Crush grepp är helt enkelt när man stänger fingrarna in mot handen och när man försöker krossa någons hand i en handskakning då är det rent crush grepp man använder.


Oftast tränar man crush med så kallade "grippers", den klassiska varianten är en "handtränare" man har köpt på stadium eller motsvarande sportaffär för en billig slant. Dessa varianter är i regel extremt enkla och även personer med väldigt svagt grepp kan snabbt göra väldigt höga repetitioner på dem, detta är oeffektiv träning för ett starkt grepp!

När vi snackar om seriös crush-grepps träning med grippers så talar vi om grippers som är väldigt svåra att stänga, som man antingen inte kan stänga alls, kan stänga för 1 repetition eller kan stänga för några få repetitioner, vilket är bra eftersom detta är det korekta setet att träna det på, tungt med få reps.

Den gripper som är mest klassisk och som tveklöst har mest status är företaget Ironminds "Captain of crush", men det finns ett fåtal andra märken som också har status i grepp världen, Robert Baraban (RB) grippers och Heavy gripps (tunga billiga grippers med relativt låg status i greppvärlden) samt några märken till.

När det gäller captain of crush finns det klassiskt sett 5 "riktiga" grippers:

Trainern - #1 - #2 - #3 - #4, numera finns det även 2 enklare grippers än trainern (guide - sport) samt mellanstegs grippers mellan siffer gripperna (1,5 - 2,5 - 3,5).

En enkel guide är att trainern är en instegs gripper för dom med svagt grepp. Själv fick jag av mistag hem 1an istället för trainern när jag bestälde min gripper, jag trodde att den skulle vara för svår eftersom jag har små händer och aldrig tränat grepp. Jag stängde dock den på första dagen, min byggarbetar lillebror stängde den på första försöket samt min gamla far.

2an är för dom som anser att dom har -väldigt- starkt grepp.

3an är väldigt hög status att stänga (gör du det under kontrollerade omständigheter blir du en så kallad officiell "captain of crush) och 4an är det inte säkert att du kommer stänga även om du tränar hela ditt liv för det, än så länge är det bara 5 personer som gjort denna bedrift varav Magnus Samuelson är en av dom...

Är ni sugna på att börja träna med captain of crush grippers så är min personliga åsikt att ni bör starta någonstans mellan trainer och 1.5, samt om ni har möjlighet att köpa en gripper som är ett eller 2 steg svårare.

Billigast köper ni dom möjligtvis från www.ironmind.com hemsida men enklast köper man dom från www.extremepower.se (under grepp finns dessa för runt 300kr samt en mängd andra greppträningsredskap).

När det sen gäller själva tränandet med grippers är jag långt ifrån en expert, än så länge har jag inte gjort mer än stängt 1an med båda händerna.

Dock är det viktigt att man värmer upp händerna innan ni tränar grepp. Det finns en mängd metoder för att köra sin greppträning, det ni bör veta är att man använder i regel ett så kallat "set" där man tar hjälp av den andra handen för att få grippern att "passa in" i sin hand och lägga den rätt, viktigt dock att man inte eliminerar något av sin hands rörelsebana. Motsatsen är en så kallad "no-set" när man bara tar och plockar upp en gripper från bordet med en hand och stänger den, detta är -betydligt- mer krävande och normalt är ens "set" en viktig del av att klara en tung gripper.


I övrigt medans man är för svag för en svårare gripper så använder man i regel negativa repetitioner, med andra ord stäng grippern med 2 händer, öppna den försiktigt med 1 hand.


Har man en "för lätt" gripper att arbeta med så är dom vanligaste variationerna så kallade "overcrushes" då man håller grippern stängd en stund efter att man tryckt den, "strap holds" där man har en vikt fäst i en tunn läder remsa som man håller genom att placera remsan mellan de stängda gripper handtagen, en enklare variant är att ta en 50 öring och placera på samma sätt, sen ska man helt enkelt hålla grippern stängd utan att 50 öringen ramlar ut. En del filar även ner lite på insidan av handtagen på en för lätt gripper, det ökar röresleomfånget och den sista biten gör det betydligt jobbigare att stänga grippern.


Ett alternativt till grippers (som man behöver flera för att träna progressivt) är Ivanko supergripper, detta är en variant där man stänger ett handtag där motståndet är fjädrar, blir man starkare går det att hänga på fler fjädrar och med maximalt antal fjädrar är det motstånd som är nära captain of crush 4a. Ytterligare en aspekt är eftersom handtaget är utformat som det är så får alla fingrarna arbeta mer än med en gripper där några fingrar får arbeta hårdare. Detta kombinerat att det blir mer ekonomiskt att köpa en supergripper än flera captain of crush gör att det är något man kan överväga. Ofta brukar folk föredra captain of crush gripper (och motsvarande) eftersom känslan att stänga en sån gripper är "skönare" och mer beroendeframkallande.

Min personliga åsikt (utan att ha testat ivanko supergripper) är att stegen mellan 1 till 4a på captain och crush är så dramatiska att det blir en rimlig kostnad, tar man sin greppstyrka från 1 till 3 med hjälp av 3 grippers så är det värt 1000 kronor att ha greppstyrka i världsklass.


Ett sista alternativ jag tänker ta upp här är hantel eller skivstångs "roolouts". Oavsett redskap så står man med stången i handen med fingrarna stängda. Sen tar man och försiktigt öppnar handen och låter vikterna rulla ner på fingertopparna för att sedan stänga handen igen.

Detta är ett bra alternativ, antingen för variation om man har grippers, för att man ligger "mellan" två svåra grippers alternativt för att man inte har lust att köpa specialliserad greppträningsutrustning men har tillgång till skivstång/hantel och vill träna crushgrepp.


I senare poster kommer jag ta upp redskap mer udda redskap som tränar dom olika grepptyperna som tex crush, pinch och support.

Underst är först en captain of crush gripper och sen en ivanko supergripper, följt av en video som visar hur man gör ett "set" på en gripper.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 22:06

Från Defrancos gym...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:39

En off-topic post men en viktig sån, alla som kan tänkas ha blivit påverkade av medias "pitbull"/kamphunds hysteri tycker jag ska se den lilla filmen ovan. Min personliga erfarenhet är att Pitbulls, American staffordshire terriers, Staffordshire Bull...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:19

Intressant film!

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 20:06

Under är en länk till John Berardis artikel "7 habits of highly effective nutritional programs" : http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/7habits.htm (klistra in länken i webläsaren)   Det är en välskriven artikel så är ni hemma på engelska så ...

Av Rickard Lundquist - 16 februari 2008 21:22

Fortsätning på förra filmen...

Skapa flashcards