Direktlänk till inlägg 26 januari 2008

Grepp 1 (greppet??) ...;)

Av Rickard Lundquist - 26 januari 2008 15:30

Man kan tycka att "grepp" borde vara något ganska enkelt, hur svårt är det att greppa något...?


I själva verket finns det 4a typer av funktion som man brukar räkna till grepp:


Crush - Pinch - Support - Wrist


I alla typerna av grepp kommer handens och underarmens grepp att arbeta, i vissa greppövningar kommer även resten av kroppen att arbeta hårt, viss träning på en av de fyra typerna -kan- göra de andra typerna starkare också.

Dock för optimal träning, hälsa och funktion bör man lägga in någon träning för alla 4a huvudtyperna av grepp. Här kommer en översikt vad de olika typerna har för funktion:


Crush är inte så förvånande när man "krossar" något. Det tydligaste exemplet är när svärfar försöker krossa din hand när ni skakar hand för att markera sin plats som alfa hane. Det är rent "crush" grepp. Det är bara fingrarna som arbetar för att stänga handen i det här greppet.

--En underkategori till crush är dess motsats "extension", att öppna fingrarna istället, det är relevant att sätta det i samband med crush grepp för dels kommer för svag extensions styrka att begränsa styrkeutvecklingen i ditt grepp, dels är det ett säkert sätt att få smärta att ha ett starkt crush grepp och svag extensions grepp. Kroppen mår inte bra av obalans.


Pinch är när man "pinchar" något -mellan- tumme och fingrarna. Ta och testa att forma en klo med handen där tummen är ena delen och fingrarna den andra delen av klon, nyp på detta sättet runt ett föremål och lyft det, då förstår ni vad pinch grepp handlar om. Pinch är relevant för det tränar till skillnad från crush grepp även tummen vilket är en viktig faktor i ett funktionabelt grepp.


Support är helt enkelt att ha en tung vikt i sina händer och hålla det så för en längre tid. Exempelvis om ni någonsin har kört ett tungt marklyft där det varit svårt att hålla i stången genom hela rörelsen så är det ett svagt support grepp som varit problemet.


Wrist handlar om handleds styrka, det handlar om att med hjälp av handledens och underarmarnas muskler kunna manipulera handens rörelser.

Klassisk "underarms träning" som skivstångs wrist curls eller "reverse wrist curl" är bra exempel på handleds/wrist träning.


Nu när ni är orienterade om -vad- man ska träna för ett balanserat och hälsosamt grepp ska jag i senare poster förklara olika metoder att träna dessa saker.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 22:06

Från Defrancos gym...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:39

En off-topic post men en viktig sån, alla som kan tänkas ha blivit påverkade av medias "pitbull"/kamphunds hysteri tycker jag ska se den lilla filmen ovan. Min personliga erfarenhet är att Pitbulls, American staffordshire terriers, Staffordshire Bull...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:19

Intressant film!

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 20:06

Under är en länk till John Berardis artikel "7 habits of highly effective nutritional programs" : http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/7habits.htm (klistra in länken i webläsaren)   Det är en välskriven artikel så är ni hemma på engelska så ...

Av Rickard Lundquist - 16 februari 2008 21:22

Fortsätning på förra filmen...

Ovido - Quiz & Flashcards