Direktlänk till inlägg 26 januari 2008

Ren rå uthålighet

Av Rickard Lundquist - 26 januari 2008 14:55

Videon ovan är intressant för den visar vad människokroppen är kapabel till. Nu bör jag kanske klargöra att för de allra flesta typer av atleter så anser jag inte att en fokus på extremt långa distanser är nyttigt, för mycket fokus på långdistans löppning har visat sig ha klart negativa effekter på styrka och explosivitet och dålig överföring till mer intensiva konditions sporter.


Det jag dock tror är för en atlet som försöker vara allround bör man med någorlunda regelbundet lägga in en runda på 10 kilometer för att testa sin tid. Det kan vara allt från varanan vecka till var 3e månad, så länge ens tid förbättras eller förblir den samma så är det bra och då får en aerobiska system tillräckligt med träning från den mer intensiva träning man gör.

För en "ren" styrke eller explosions atlet, eller om man snabbt vill lägga på sig muskelmassa är det förmodligen något man ska undvika och helt fokusera sig på kortare intensivare motionsformer.

Men om man bara vill vara allround, generellt redo för vad livet kastar mot en, eller om man bara vill vara "fit" då tror jag inte det är klokt att undvika att göra något som vi människor uppenbarligen är väldigt begåvade på att göra, vilket är tydligt i ovanstående film. Ifall vi har begåvats med förmågan att göra något så är det nog en klok strategi att göra det någorlunda ofta för optimal hälsa. Exakt hur långt och hur ofta bör dina egna målsätningar och intressen avgöra.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 22:06

Från Defrancos gym...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:39

En off-topic post men en viktig sån, alla som kan tänkas ha blivit påverkade av medias "pitbull"/kamphunds hysteri tycker jag ska se den lilla filmen ovan. Min personliga erfarenhet är att Pitbulls, American staffordshire terriers, Staffordshire Bull...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:19

Intressant film!

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 20:06

Under är en länk till John Berardis artikel "7 habits of highly effective nutritional programs" : http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/7habits.htm (klistra in länken i webläsaren)   Det är en välskriven artikel så är ni hemma på engelska så ...

Av Rickard Lundquist - 16 februari 2008 21:22

Fortsätning på förra filmen...

Ovido - Quiz & Flashcards