Direktlänk till inlägg 26 januari 2008

Relativ styrka

Av Rickard Lundquist - 26 januari 2008 04:41

Jag nämnde i tidigare poster att "relativ styrka" är något som intresserar mej att uppnå för året som kommer. Ifall man är obekant med begreppet så ger videon ovan en ganska god bild av vad det innebär i praktiken.


Det är helt enkelt att man är så stark som möjligt i förhållande till sin kroppsvikt, det kräver dessutom att en majoritet av ens styrketräning har varit fokuserad på styrka.


Det finns flera faktorer som påverkar ens relativa styrka. Några av dom viktigaste som man faktist kan påverka är:

-Ens centrala nervsystem. Oavsett hur stark man tror man är så är våra muskler kapabla att generera mycket mer styrka än vi tror, vi använder bara en liten del av våra musklers kapacitet och genom att effektivt träna vårt centrala nervsystem kan vi utnytja en mycket störe kapacitet av vår muskulatur. Har ni hört talas om en 40kgs mamma som lyft en brinnande bil för att rädda sin bebis så är det inte en skröna utan att chocken gjorde att hon kunde använda mycket mer av sin muskels kapacitet än hon normalt skulle kunnat. Det är även den största förklaringen till att tex tyngdlyftare i de lättaste viktklasserna som inte ser ut att ha så mycket muskler klarar av att lyfta väldigt tunga vikter, återigen ett hyper effektivt nervsystem.

Intressant fakta i sammanhanget är att den enda gången i ditt liv dina muskler opererar till hundra % är ifall du råkar hamna i elektriska stolen. Dock så slits ligament och senor sönder eftersom de inte klarar av denna styrka... Och så råkar man ju dö också...;)


-Typ av muskeltillväxt. Det finns två primära typer av muskeltillväxt med knepiga namn, det är myofibrilisk muskeltillväxt och sarkoplasmisk muskeltillväxt. För att göra det enkelt så innebär den första varianten att muskeln faktiskt blir starkare medans den andra typen innebär att det blir mer vätska i muskeln vilket gör att den blir större men inte starkare.

-All- muskeltillväxt innebär viss del av båda typerna, typen av ens träning kommer att påverka fördelningen av muskelmassa, i enkelhet hur mycket av muskeltillväxten som faktiskt gör dig starkare.


Dessa två första kategorier är enkla att förklara hur man ska bära sig åt för maximal relativ styrka. -Få repetitioner med tunga vikter!- Det tränar ditt nervsystem att bli effektivt samtidigt som det försäkrar att en stor andel av muskeltillväxten kommer vara av typen som gör dig stark!

Raka motsatsen är att träna som en typisk bodybuilding wannabe som pumpar upp sina muskler genom mellanhöga repetitioner med relativt lätta vikter, denna träning ifall det är huvudtypen man gör kommer garantera ett oeffektivt nervsystem som inte kan utnytja den potential musklerna har, en stor del muskeltillväxt av typen som inte ger ökad styrka samt låg relativ styrka vilket innebär svårigheter att göra simpla kroppsvikts styrkeövningar.


-Det finns fler än 3 saker som reglerar ens relativa styrka, tex fiberfördelning mellan långsamma och snabba muskelfibbrer, jag väljer dock att ta upp de 3 faktorer som är nyckeln till relativ styrka så den sista kategorin är fördelning fläsk till muskler och ens faktiska vikt.

Viktigast är en fördelning där det mesta är muskler och det minsta är fett, en låg fettprocent och en hög muskelprocent, detta är ganska uppenbart.

Men även ens totala vikt är viktigt för relativ styrka, speciellt i drillar som pullups, klättrings drillar, gymnastik, etc kan ett par för tunga ben göra att dessa övningar blir onödigt tunga att utföra. Även som fighter kan ett par onödigt tunga påkar göra att man hamnar i en viktklass som är högre än man önskar, därmed inte sagt att man inte ska träna ben...


Som nämnt är det oerhört viktigt i de flesta sporter med viktklasser att vara just relativt stark, kampsporterna är ett utmärkt exempel.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 22:06

Från Defrancos gym...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:39

En off-topic post men en viktig sån, alla som kan tänkas ha blivit påverkade av medias "pitbull"/kamphunds hysteri tycker jag ska se den lilla filmen ovan. Min personliga erfarenhet är att Pitbulls, American staffordshire terriers, Staffordshire Bull...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:19

Intressant film!

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 20:06

Under är en länk till John Berardis artikel "7 habits of highly effective nutritional programs" : http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/7habits.htm (klistra in länken i webläsaren)   Det är en välskriven artikel så är ni hemma på engelska så ...

Av Rickard Lundquist - 16 februari 2008 21:22

Fortsätning på förra filmen...

Ovido - Quiz & Flashcards