Direktlänk till inlägg 25 januari 2008

Crossfit

Av Rickard Lundquist - 25 januari 2008 23:33

Eftersom jag nämnt Rosstraining i en egen post bör jag nämna det andra uppenbara alternativet på nätet när det gäller träning för en "bredare" fitness, nämligen crossfit, eller www.crossfit.com


Det finns uppenbara likheter mellan crossfit och Rosstraining, det finns även skillnader, i slutändan är det två väldigt bra inspirationskällor för fysisk träning. Man bör få nya tankar från båda resurserna om man är öppensinnad och redo att testa nya saker och arbeta hårt.


Crossfit är som man hör på namnet en mycket specifik metod för så kallad fysisk "crosstraining", jag skriver fysisk för inom kampsport tex kan man också crossträna olika kampsporter för att bli en mer vällrundad kampsportare, här är det istället crossträna flera fysiska "sporter" för att bli en mer vällrundad atlet. 

De "sporter" som crossfit främst baserar sig på är en mix av sprint-löpning , gymnastik, styrkelyft samt tyngdlyftning. Det finns även inslag av tex rodd, långdistans löpning och kettlebell lyftning, mm.

De försöker genom den här mixen bli något mer än summan av de olika ingredienserna, deras måtto är att en "grundtränad" individ inom samtliga de olika disciplinerna som skapar crossfit är mer fit än en som är elittränad inom en enda av dom. 

Ytterligare en viktig ingrediens är något som kallas för "metabolic conditioning", jag ska försöka reda ut det begreppet enkelt och lättförståligt i en senare post men för att förenkla det här är det ett mycket ansträngande men resultat givande conditioning variant.


Systemet går i grunden ut på att man helt enkelt går in på hemsidan www.crossfit.com, kollar deras WOD -workout of the day- som står postad och gör denna. Det är till synes random workouts men som har en en djupare mening och sammanhang. Grundupplägget är 3 träningspass - 1 vilodag.

Så det enklaste sättet att få sig en uppfattning om systemet är att gå in på hemsidan, kolla in några månaders WODs i arkivet för att skapa sig en uppfattning om den stora bilden. Det finns även en journal som man kan köpa där de går på djupet inom saker som behandlas i crossfit systemet, det är en bra och bred tränings resurs. Vidare ska man inte glömma att läsa deras FAQ som förklarar mycket, samt gå in och kolla på videos för övningsutförande och demos av när andra utförs deras tränings rutiner vilket kan ge en bra bild av intensiteten som ska användas.


Många workouts kan på ytan se förädande enkla ut framför datorskärmen, det mesta är dock brutalt oavsett ens fitness nivå och även om man råkar vara väldigt bra på något så är chansen stor att man får sin bakdel sparkad dagen efter på ett helt annat moment.


Något som kan tyckas vara en nackdel är att en del workouts behöver ganska konstiga mixer av träningsutrustning, tex workouts som kräver en 400 meters löparbana och gymutrustning där man ska köra båda sakerna efter varandra i flera intervaller. Sanningen är dock att med lite påhitighet går det att fixa lösningar som funkar för nästan allt så länge man har lite träningskunskap, i krisläge väljer man annars helt enkelt en liknande workout som man faktiskt kan göra.


Jag har under 2-3 år kännt till crossfits sida, jag har aldrig själv kört en full månads WODs utan snarare snott lite ideer här och där. Jag har alltid tyckt att det faktum att man ska följa deras upplägg haft problemet att det är svårt att kombinera med andra former av träning. Jag tänker dock det här året senare testa en månad eller 2 och följa WODen så slaviskt som möjligt och se vad det ger för resultat för att kunna utvärdera det mer rättvist. 


Det finns en hel del kritik angående crossfit, en sak som ofta återkommer är att någon som har relativt höga styrkenivåer kommer göra mycket bättre ifrån sig på det här programmet än någon som är väldigt svag. Är man väldigt svag bör man nog lägga tid först på ett mer strukturerat styrketränings program med "conditioning" separat vid sidan tills man får upp rimliga styrkenivåer.

Oavsett kritik så är det ett bra program för de allra flesta som inte tränar specifikt för något, deras grundtänk är på många sätt lysande och det kommer ge en bred förståelse för fitness för den som testar det.

Bland kampsportare i sverige är det nog det hetaste tränningssystemet just nu, oerhört populärt ute i lokalerna och man kan även se ett par renodlade crossfit gym öppnas i Stockholm tex.  


Och eftersom det är gratis är det bara att passa på och köra en vecka eller 2 och se vad man tycker. Själv ska jag återkomma med fler tankar om systemet efter att själv ha testat det nogrannare i framtida poster.

Är det någon som läser det här som har erfarenhet av crossfit är jag mycket intresserad av att ni lämnar en kommentar om detta system och hur det har funkat för er. 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 22:06

Från Defrancos gym...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:39

En off-topic post men en viktig sån, alla som kan tänkas ha blivit påverkade av medias "pitbull"/kamphunds hysteri tycker jag ska se den lilla filmen ovan. Min personliga erfarenhet är att Pitbulls, American staffordshire terriers, Staffordshire Bull...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:19

Intressant film!

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 20:06

Under är en länk till John Berardis artikel "7 habits of highly effective nutritional programs" : http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/7habits.htm (klistra in länken i webläsaren)   Det är en välskriven artikel så är ni hemma på engelska så ...

Av Rickard Lundquist - 16 februari 2008 21:22

Fortsätning på förra filmen...

Ovido - Quiz & Flashcards